Se alla

Min vision

Måndag 30 januari 2017

Jag är hedrad över att så många har nominerat mig till ordförande för Stockholms länsförbund och har meddelat valberedningen att jag står till förfogande.
Detta brev har jag skickat till samtliga föreningsordförande i Stockholms län. Min förhoppning är att det når ut till så många som möjligt så att man som ombud känner att man vid årsmötet den 11 mars kan göra ett genomtänkt val.

Vill din förening bjuda in mig eller har du några funderingar? Kontakta mig!

Vänligen,
Anna-Lena Johansson
073-915 22 06

 

Framgång

Frihetens försvarare behöver bli fler för att våra liberala värderingar ska få brett genomslag i valet 2018. Att vara ambassadör för liberalismen är något av det viktigaste man kan vara. Inte minst i en tid präglad av oro, populism och ökad högerextremism.

För att nå valframgångar behöver större fokus vara på föreningarna. Framgångar lokalt kommer speglas nationellt. Länsförbundet ska arbeta för att möjliggöra lokala framgångar genom att vara en aktiv aktör i den politiska debatten. Men val vinns inte bara i media, utan också i samtal mellan människor: en medlem och en väljare. Medlemmarnas engagemang och förtroende för sitt parti och sina företrädare är avgörande för en framgångsrik valrörelse.

Länsförbundsordförande behöver vara en av kanalerna från partiledning till föreningarna. Samtidigt är Stockholms länsförbund landets största, och våra ställningstagande är viktiga i utvecklingen av hela partiets politik. Stockholmsliberaler ska således ha en röst som når hela vägen upp till partiledningen. Mitt ordförandeskap kommer att bygga på ett mandat underifrån, kombinerat med respekt för ledarskapets svåra avväganden.

Ställningstagande ska förankras tidigt och brett. Förnyelse är förändring och sådant måste ske med viss försiktighet. Medlemmar lägger enormt mycket tid på ideellt engagemang och det är viktigt att deras synpunkter tas i beaktande när förändringar av politisk eller organisatorisk karaktär föreslås. Länsförbundet ska upprätthålla en inkluderande, demokratisk kultur som utmärks av ömsesidig respekt och förståelse.

Inom Liberalerna i Stockholms län ska glastak krossas. Som ordförande kommer jag arbeta för att öka jämlikheten och motverka patriarkala strukturer. Etnicitet, kön, funktionsnedsättning eller ålder ska aldrig vara ett hinder inom politiken. Fler ska gå från passivt till aktivt medlemskap, ta plats i talarstolen och i sammanträdesrummet. Förbundet kan bidra till det exempelvis genom att se över vilka budskap vi för ut men också välja att ge ordet till den som inte ännu pratat.

Föreningarna har olika utmaningar. Förbundet behöver vara lyhört mot vilka behov som finns. Länet har allt från landsbygd till storstad. Förutsättningar beror också på om man är i majoritet eller opposition, är en stor förening eller en liten. När länsförbundet tar fram valmaterial och strategier måste man ta hänsyn till olikheterna. Det är svårt att värva medlemmar och attrahera väljare om man står ensam på torget under lördagskampanjen.

Starka team präglas av respekt, omtanke, förtroende och ömsesidigt ansvar. Föreningarna är självständiga men också beroende av varandra för att nå de gemensamma målen om att sprida liberalism och nå liberala valframgångar. Länsförbundet ska samordna och stötta samarbeten genom att hålla nära dialog och skapa forum för föreningarna att träffas kontinuerligt. Genom möten kan man dra lärdom av goda exempel och inspireras av varandra.

 

Ledarskap

Jag vill leda Stockholms länsförbund för att jag känner ett stort ansvar för Liberalerna och vår utveckling. Ordförande i förbundet behöver ha ett stort politiskt engagemang som kan smitta av sig och inspirera andra. Jag vill kanalisera medlemmars engagemang och sprida goda exempel inom länet.

Min samlade erfarenhet från tidigare ledande positioner är att en ledare ska vara inlyssnande, ödmjuk, modig och handlingskraftig.

Att gå med i ett politiskt parti är ofta ett första steg mot drömmen att påverka samhället till det bättre. Att lyckas kräver flit och strävsamhet. Armbågarna i politiken kan vara vassa och det är inte alltid lätt att nå dit man vill. Ledarskapet i länsförbundet ska vara inkluderande och lyfta kompetenta liberaler. Medlemmar ska ges utrymme att växa och testa sina vingar. Fler ska dela på ansvaret och ges möjlighet att påverka politiken. Ett sådant ledarskap är grunden för framgång – att låta medlemmarnas fulla potential komma till sin rätt skapar goda resultat.

Som kommunalråd har jag vana att samarbeta med andra partier. Det krävs ibland tålamod och uthållighet att genom förhandlingar nå konstruktiva lösningar. Den förmågan tar jag med mig in i ett ordförandeskap i länsförbundet. I slutändan måste vi i partiet stå enade och känna samhörighet, även om vi som individuella medlemmar eller enskilda lokalföreningar inte alltid kan få vår vilja fram i förbundets slutgiltiga ställningstaganden.

Länsförbundet måste vara en professionell och strukturerad politisk organisation vars kommunikation är tydlig och sammanhängande. Det är en grundförutsättning för att vårt budskap ska kunna nå ut till så många som möjligt.

Inom en stor organisation som Stockholms länsförbund krävs en ledare som också har erfarenhet av att hantera konflikter. Under min tid som föreningsordförande i Sollentuna fanns en konflikt mellan några medlemmar och den politiska ledningen. Som ordförande hanterade jag konflikten internt men även den mediala exponeringen då ledningen ifrågasattes och granskades. Detta var en jobbig tid som ändå löstes på ett, för partiet och de inblandade, bra sätt.

Politik handlar om att skapa engagemang. Med en sådan framtoning, har vi också goda möjligheter att locka nya medlemmar. Och med fler nya medlemmar lägger vi den långsiktiga grunden till liberala framgångar, inte bara i nästa val.

 

Bakgrund

Mitt namn är Anna-Lena Johansson och jag är kommunalråd på heltid i Sollentuna. Jag är gift, har tre vuxna barn och två barnbarn.

1963 föddes jag i Västerås som yngsta dotter av tre. Jag växte upp i en lugn och trygg miljö i ett arbetarhem. Mamma arbetade som kommunal dagbarnvårdare. Pappa var rörmokare och fackligt engagerad. Han var aktiv medlem i Socialdemokraterna i Västerås. Mitt föreningsengagemang föddes sannolikt där.

Efter gymnasiet flyttade jag till Stockholm och utbildade jag mig till sjuksköterska. Jag blev facklig företrädare för sjuksköterskorna på Reumatologiska kliniken på Karolinska sjukhuset och senare chefssjuksköterska på Neurologiska kliniken. Jag arbetsledde ett 30-tal personer och ansvarade för omvårdnadsarbetet på Neurologmottagningen. Att vara chef i sjukvården anser jag vara ett av de tuffare jobb man kan ha, men fantastiskt roligt och utvecklande.

Efter 25 år i sjukvården ville jag prova något nytt och utbildade mig till kallskänka. Därefter blev jag egenföretagare inom cateringbranschen. Ett arbete jag kombinerade med politiska uppdrag.

Politiska meriter: The short story

Då Bengt Westerberg drev frågan om eget rum på långvården kände jag att Folkpartiet var mitt parti. Jag blev partiaktiv år 2005 och det var lätt att känna sig hemma. Året därpå blev jag invald i vård- och omsorgsnämnden. 2009-2012 var jag föreningsordförande i Sollentuna och 2012 blev jag vald till gruppledare och kommunalråd. Uppdraget kombinerar jag med ordförandeskap i vård- och omsorgsnämnden. I Sollentuna, där vi har ett majoritetssamarbete med Moderaterna och Kristdemokraterna, är jag också vice ordförande i kommunstyrelsen.

Utöver mina kommunalpolitiska uppdrag är jag andra vice ordförande i kommunförbundet Stockholms län (KSL), ledamot i länsförbundets styrelse, ersättare i landstingsfullmäktige, ledamot i beredningen för äldre och multisjuka samt ledamot i Stockholmsregionens Europaförening.